Meditatief zelfonderzoek

meditatief zelfonderzoekDoor meditatie schep je ruimte in jezelf. Je raakt gaandeweg minder vereenzelvigd met je gedachten, gevoelens, beelden en overige indrukken. Mediteren maakt ruimte voor een spontane ervaring van geluk, onafhankelijk van je omstandigheden.

In de meeste vormen van meditatie richt je de aandacht op een specifiek iets, zoals bijvoorbeeld je ademhaling, je lichamelijke sensaties of een beeld in een visualisatie. In meditatief zelfonderzoek wordt de aandacht naar binnen gericht, op de waarnemer zelf. Voorbij je gebruikelijke focus op het veranderlijke vind je jezelf als de ruimte waarin alles verschijnt, de onveranderlijke oorsprong. Hoewel deze ervaring niet goed in woorden is uit te drukken komen de woorden geluk, stilte, vrijheid en openheid het meest dichtbij.

In meditatief zelfonderzoek stel je jezelf vragen die tot doel hebben om je aandacht terug te leiden naar deze oorsprong, naar dat wat je werkelijk bent. De centrale vraag hierbij is: ‘Wat ben ik?’. We zijn gewend om bij de beantwoording van een vraag gebruik te maken van ons verstand en ons geheugen. In meditatief zelfonderzoek ben je niet op zoek naar een conceptuele definitie van jezelf, maar naar een directe ervaring daarvan. Op het moment dat je denken stopt met het bedenken van het antwoord op deze vragen dient het ware antwoord zich aan.

Naast de vraag ‘Wat ben ik?’ kun je je meest actuele identificaties gebruiken om je aandacht terug te leiden naar binnen. De aandacht wordt vanuit elke fixatie steeds teruggeleid naar de ware ‘Ik’, die vrij is van de identificatie met vormen, gevoelens, gedachten of eigenschappen. Het herhaaldelijk beoefenen van meditatief zelfonderzoek leidt tot een steeds diepere ervaring van je ware Zelf en het ervaren van de vruchten daarvan. Je kunt meditatief zelfonderzoek alleen beoefenen of samen.

Sri Ramana Maharshi

Ramana Maharshi (1879 – 1950) heeft een grote rol gespeeld in het verspreiden van het meditatief zelfonderzoek. Hij noemde de methode een directe weg naar het ware Zelf.

Wanneer je interesse in meditatief zelfonderzoek hebt, dan ben je welkom voor een persoonlijke sessie. Een sessie duurt ongeveer één uur en kost 50 euro. Eventueel kun je een sessie ‘meditatief zelfonderzoek’ combineren met een tantramassage. Twee verschillende wegen die beide je diep naar binnen kunnen voeren, naar de liefde die je bent.

Heb je vragen? Neem gerust contact op.

S. beschrijft haar ervaring met het meditatief zelfonderzoek als volgt:

‘We zitten tegenover elkaar. Ik ga een meditatief zelfonderzoek met je doen. Zelf mediteer ik al jaren, alleen en soms in groepen, maar een meditatief zelfonderzoek ken ik nog niet en ook samen mediteren is nieuw voor me.

Je hebt me uitgelegd dat we elkaar tijdens de meditatie vragen gaan stellen over en weer, te beginnen met de vraag: wat ben je? Het idee is om hardop antwoord te geven, maar dat hoeft niet: belangrijker is te voelen wat de vraag van binnen teweegbrengt.

We beginnen en je wenst me een goede reis.
We kijken elkaar in stilte aan en blijven elkaar aankijken. Ik heb zelden een ander mens zo lang en diep en open aangekeken, zonder iets te willen, te moeten of te hoeven.

Wat ben je? vraag je me. De woorden komen binnen. Ik ben… wat ben ik? Ik ben een persoon, een mens, een vrouw, moeder, ja; een naam, leeftijd, beroep; ik ben… blond, intelligent, gevoelig, spontaan.. tè spontaan… Ik voel kortsluiting in mijn hoofd. Het klopt allemaal en toch klopt het niet – ik ben dat wel, denk ik, maar niet alleen maar dat. Ik ben véél, véél meer: herinneringen, ervaringen, meningen, ideeën… ik kan het niet allemaal opnoemen.

Wat ben je? vraag je me. Ik ben… een lichaam, ik voel mijn lichaam, ik voel dat ik zit, ik voel zweetdruppels langs mijn armen glijden… ik ben… nog méér gevoel… ik raak de houvast van mijn denken kwijt. De intimiteit, de verstilling, het staren in elkaars ogen – ik voel allerlei emoties van binnen opkomen, pijnlijke, onzekere, verlangende…  ik raak in de war – ‘Ik ben een warboel’, zeg ik.

Wat ben ik? Waarom kan ik geen antwoord geven? Alle gedachten die in mij opkomen, lossen weer op. Ze dekken op een of andere manier de lading niet. Ik voel dat mijn ‘ik’ op losse schroeven komt te staan, mijn ‘ik’ waar ik zo aan gewend ben – mijn ego, mijn identiteit – ik kan het niet pakken, het trekt voorbij. Maar voorbij wat, voorbij wie? Er is iets dat dit allemaal waarneemt, iets dat mijn gedachten leest, mijn gevoelens registreert, terwijl ik daar zit. Heb ik een tweede Ik? Een ‘ik’ dat bestaat zònder de mij vertrouwde vormen, meningen, herinneringen, oordelen, gedachten? Ik word me heel bewust van mijn Zelf. Ineens voel ik wat dat woord betekent. Mijn ik is vol ‘ik’, mijn Zelf voelt vreemd leeg, ruim, en vooral  oordeelloos aanwezig.

Een emotie breekt door en brengt tranen in mijn ogen – ik ben een dikke keel – ik ben verdriet – ik ben bang, en zeg het hardop. Wie is er bang? vraag je. Een klein meisje, voel ik, een klein, schaamtevol meisje dat zo graag getroost wil worden. Dat zo graag geaccepteerd wil worden. Een meisje dat hier, nu, in deze zachte, open sfeer zich geaccepteerd voelt, waardoor het verdriet loskomt – Ben ik nu verdriet?

Nee, er is een verdrietig gevoel, besef ik mij, maar er is ook iets dat toekijkt en ziet dat ik niet alleen maar verdriet ben. Dat het verdriet enkel langs spoelt, als een golf van energie. Ik mag het pakken en vasthouden, maar ik mag het ook laten gaan, als ik het durf te laten gaan.

Wat ben je? vraag je me. Ik zeg het toch: ‘ik ben liefde.’ Mijn kleine ‘ik’ is stomverbaasd, perplex; zeg ik dat? Maar ik voel het, ik meen het, ik ben het.’

“Het meditatief zelfonderzoek heeft openingen in mij gegeven. Ik kwam op diepere lagen voorbij het ego. Ik ervaarde daarbij een helderheid en een aanwezigheid van mijzelf. Er kwam zoveel ruimte en tegelijkertijd het besef dat het ego beperkend werkt.”

Marja Kruik
www.innerlijkdialoog.nl

Wat ben ik?

Wat ervaart dit alles,
deze stroom van ontelbare indrukken?
Wat is die Belever, de Ik achter de ik,
die er altijd was, is, en zal zijn?
Altijd dieper, zonder einde, en toch,
de oergrond dat Ik ben.”